Hverdagen i børnehaven

Hverdagen i børnehaven:

'En dag i min børnehaven'

" Når jeg skal i børnehaven, er det tit min mor der køre mig, der er mange ting vi skal huske. Jeg tager selv min drikkedunk og min madpakke med ind i børnehaven, madpakken kommer i køleskabet og drikkedunke i vores gruppespand. 

Nogle gange spiser jeg morgenmad i børnehaven, jeg synes det er hyggeligt at spise sammen med mine børnehavevenner.

Så går vi alle sammen uden for- vi hjælper de voksne med at finde små pinde til at tænde bålet. I løbet af morgenen kommer alle mine kammerater og vi leger på legepladsen. Nu er det tid til at vaske hænder, så vi kan få formiddagsmad - ristet rugbrød og gulerødder. Vi spiser i grupperne, imens vi spiser fortæller 'min' voksen en historie - det kan jeg godt lide. Bageefter fortæller han at når vi har spist, skal vi på går tur.

Det glæder jeg mig til - jeg kan godt lide når vi går tur i børnehaven.

I dag var det min gruppe som skulle på tur - de andre to grupper bliver hjemme, den ene gruppe skal fordre dyrene og den er anden skal vist nok klippe noget pynt.

På gå turen i dag skal vi snakke om smådyr i skovbunden og vi skal også samle affald (det gør vi altid når vi går tur) vi kommer forbi en af de mange søer og 'indianer højen', her står der et højt kastanje træ, hvor vi hvert efterår samler kastanjer. Der er også mange andre buske og brombær hegn - jeg kan godt lide brombær. 

Da vi kommer tilbage fra turen, er det blevet tid til at vakse hænder så vi kan spise madpakken. Jeg har en rugbrød med leverpostej og en med pølse - agurk- en gulerod og en ostehaps med.

Når vi er færdige med madpakken gør jeg klar til at sove til middag - vi sover det meste af året ude i vores shelter. Det er kun når vejret driller rigtig meget at vi ikke sover i shelter.

Min mor har taget sovepose og underlag med, jeg har også min bamse med. Jeg kan godt lide når vi sover ude -jeg ligger sammen med de andre sovebønr. vi kan høre de andre børn lege, og vi kan høre vinden blæse i træerne. Der er altid en voksen som hjælper os med at falde i søvn, de synger nogle sange og bliver hos os til vi sover.

De børn som ikke skal sover går igang med forskellige lege, nogle på rutche banen - eller gyngerne, nogle leger med lego på terrassen.

Når jeg er færdig med at sover, vågner jeg - noglegange ligger jeg og kigger lidt, andre gange er jeg hurtig i tøjet. Nogle gange kommer der en voksen og hjælper - andre gange står jeg selv op og går over til min gruppe.

Så er det tid til eftermmidag mad - vi for tit boller eller rugbrød med smør og pålæg. Jeg er ikke så sulten, så jeg drikker bare noget vand istedet.

Da vi er færdige med eftermiddag mad - sidder en af de voksne sig på terrassen og finder papir og faver frem, en af de andre voksen finder guitaren frem og begynder at spille mens nogle af børnene danser og synger med. 

Jeg vil hellere lege i sandkassen, men to af mine gode venner. Da jeg skulle over kanten, faldt jeg og slog mit knæ, så kom en af mine børnehave voksne og hjalp mig, det blødte ikke - så jeg havde ikke brug for plaster. Vi fik lavet en mega lang vej til alle bilerne i sandkassen.

Vi legede i sandkassen lige ind til min far hentede mig."


"Sådan er en dag i min børnehave"


Traditioner i løbet af året

Maddag

Hver fredag er det maddag. Der er et hold på 2-4 af de ældste børn der sammen med en voksen, lavet et måltid mad til hele børnehaven.

Med maden som pædagogisk aktivitet, vil vi gerne være med til at give børnene et kendskab til forskellige råvare. Ligesom de også øver sig i at tælle, dække bord, vaske op m.m

Fælles øver vi os i at møde 'ny' mad, smage maden, bruge bestik m.m

Ved maddage sørger vi for at der er noget 'sikker' mad - det kan være brød, ris, pasta, grønsager eller andet som de fleste børn gerne kender og vil spise. Der serveres altid rugbrødsmadder om fredagen til eftermiddagsmad.

 

Luciaoptog

Hvert år er det storegruppen, som står for det hyggelige udendørs Luciaoptog.

 

Fastelavn

Hvert år holder vi fastelavnsfest. Alle børn, som har lyst, er klædt ud, og der slås katten af tønden - det hele forgår udenfor.

 

Lammefest

Lammefesten er den årlige store begivenhed. Vi får slagtet børnehavens egne lam, der spises, hygges, afholdes lotteri – hvor flotte gaver kan vindes fra lokalområdets sponsorer, og så leges der på kryds og tværs med store og små søskende. Hele familien og venner er velkomne.


Fødselsdags fejring

Vi holder fælles fødseselsdag en gang om måneden. Denne dag fejre vi alle som har haft fødselsdag i denne månede. Det hjeses flag, pyntes op i alle grupper, vi synger føselsdags sang for alle, og dagen står i festens tegn.

Fødselarene har alle noget med (boller/frugt..) som vi spiser til formiddagsmad, der kan også være fødselarene der er med til at bestemme de fælles lege der leges i grupperne.

Ind i mellem er der børn/familier der gerne vil inviterer hjem til fødselsdag, vi vurdere i hvert enkelt tilfælde om det kan lade sig gøre og i hvilket omfang, da der ofter er flere faktorer i spil eksempelvis: transport, barnes alder, personale resourcer m.v

 

Strand tur.

En gang om året, tage hele børnehaven en tur til stranden. Vi kører i bus fra børnehaven - bussen er sponsoreret af vores støtteforening. I mange år har vi taget til stranden ved Kongshøj Strand Camping, hvor vi også får lov at bruge legepladsen og toilet facciliteter. Forældrene kommer om eftermiddagen og henter deres børn, det er en super hyggelig tur - hvor mange familier tager kaffekurven med og bliver hængende lidt.


December

Der bliver julet i alle grupper, nisserne er på besøg - med drillerier, historier og måske lidt mundgodt. Vi laver julegaver sammen med alle børn, så alle har noget at tage med hjem og lægge under juletræet.


Storegruppens afslutningsdag

Hvert år er der en flok børn, som skal starte i skole. Forældre til storegruppe-børnene arrangerer en hyggelig dag med leg, små konkurrencer, lidt mad og så deles der gerne diplomer ud til alle børnene. En dejlig afslutning som markere afslutningen på børnehavetiden for de store.


Året igennem....

Har vi forskellige traditioner som vi har fokus på; fastelavn, høst, jul, påske, lucia.....

I fobindelse med disse traditioner, er der tit forkellige kreative projekter i de forkellige grupper - der bliver klipper og klistret, der bliver planter eller høstet, der bliver laver gaver eller pynt.

Det gøres ude eller inde.

Maden i børnehaven

Vores børn skal opleve madens vej fra jord til bord, fra levende til død.

Børnene er også med, når børnehavens dyr skal passes og fordres, og de er med når dyrene sendes til slagtning og kødet forarbejdes. På den måde får de erfaring med at passe godt på naturen og dens ressourcer.


Vi har en have, hvor vi dyrker lidt grøntsager og krydderurter. på vores maddage tilbederer en gruppe børn, bestående af de ældste børn, et måltid til hele børnehaven - børnene lærer om råvarer, køkken hygiejne, tilberedning og servering af mad.

 

På legepladsen har vi anbragt nogle store plantekasser. Tanken er ikke, at være selvforsynende, men at børnene skal opleve det at putte frø og småplanter i jorden og se det vokse op og blive til noget spiseligt - kort sagt ”fra jord til bord”.


Vi gør også meget ud af at 'spise naturen', vores personale har en bred viden om naturen, deriblandt også hvilke planter der er spiselige og hvilke der ikke er. Vi sanker ofte grønt eller urter til at bruge i madlavning.


Vi servere morgenmad mad for de børn, der ikke har spist hjemme, og som bliver afleveret mellem kl 6.00 og 7.45. Morgenmaden består af havregryn, rugbrød eller knækbrød med smør/honning/ost/marmelade.

Der serveres formiddags mad ca kl 9 - det består typisk af ristet rugbrød og gullerødder. 

Madpakken spises ca kl 11.

Det sidste måltid i børnehaven er eftermiddagsmad, det spises ca kl 14 og består ofte af boller/knækbrød med smør/pålæg og lidt frugt/grønt til, men den kan også består af pandekager på bål eller andet.

Til alle måltider drikkes vand - alle børn medbringer egen drikkedunk.


Madinkøbet i børnehaven er så vidt muligt økologiske og/eller lokale råvare.


Madpakken er forældrenes ansvar, hvilket også betyder at det der er med hjemmefra- blander vi os ikke i. Når det så er sagt, så forventer vi også af det der er med er 'god bezin' til kroppen. Altså en madpakke bestående af groft brød, grønt, forskellig pålæg osv. Vi vil ikke have slik eller kage i madpakken - og hvis den indeholder 'sukker dessert' såsom lille yoghurt eller mælke snitte, så spises denne til sidst.


Vi vejleder gerne forældre i hordan en madpakke kunne se ud, eller hvordan den pakkes mest hensigtsmæssigt.